top of page

HISTORIE

Als schooljeugd fietsten wij elke dag naar Spijkenisse en daarbij volgden wij de verrichtingen van het wielrennen en deden ook renners uit de Tour de France na, zoals Jean Koblet, Fausto Coppi en anderen. We reden onderling wedstrijdjes met als finish de brug bij Zuidland over de oude Bernisse (pernis) genaamd.

 

Toen na de Watersnoodramp van alles weer werd opgepakt wilde de Middenstandsvereniging Handel en Nijverheid onder leiding van de voorzitter Arie van Seventer meer leven in de brouwerij brengen en daarvoor zocht hij hulp bij de heer Melens (Sr) die als vlasboer uit Zeeuws-Vlaanderen kwam en op de hoogte was met wielrennen. Op de vrijdagavond van de Zuidlandse Winkelweek werd in 1953 in september een wedstrijd georganiseerd voor “gewone” fietsen en daar is eigenlijk de basis mee gelegd voor de Wielerronde zoals die na ruim 60 jaar nog altijd bekend is en wordt gehouden.

 

Ik nam met de schoolvrienden jaarlijks deel aan die vrijdagavondwedstrijd en won er ook wel eens eentje. Maar toen in september 1954 die eerste officiële wielerronde van start ging was ik toeschouwer langs de hekken. ’s Morgens al meegeholpen met sjouwen maar het was slecht weer en de wedstrijd verliep helemaal in de regen. Wat mij bij is gebleven is dat Wim Rusman in een volledig zwart tenue vanaf de eerste ronde wegsprong en de gehele wedstrijd alleen voorop heeft gereden. Hij won alle premies, waar onder een kachel van Schmahl en een Michelin band van Van Trigt. De premies waren toen niet in geld, dat mocht niet en de Wielerclub De Pedaalridders die ons onder leiding van de secretaris en wedstrijdleider, Paul van Nunen met alles hielp, zag daar streng op toe.

 

De basis was gelegd en een comité werd gevormd waarvan Van Seventer voorzitter werd en Jaap Breeman en Bas Oosthoek ook deel uit maakten. De laatste omdat hij op een racefiets kon rijden en veel belangstelling had. Het comité was het jaar daarop druk bezig met voorbereidingen maar zelf was ik inmiddels blij met een gloednieuwe racefiets en was nieuweling geworden bij de Pedaalridders om zo deel te nemen aan de Ronde van Zuidland. Het was voor mij niet zo’n groot succes en al na enkele jaren staakte ik het actieve wielrennen om bestuurder te worden. Ik volgde de heer Van Seventer op als voorzitter van het Comité en ik werd bestuurslid en later voorzitter van Rennersclub Delta die door de jaren de taken van De Pedaalridders over nam inzake de inschrijvingen en begeleiding van de wedstrijden.

Van jaar tot jaar was er veel belangstelling van wielrenners en publiek voor onze ronde en omdat Arie den Hartog, die medewerker was bij Bas Oosthoek, aan wielrennen begon, hadden we een plaatselijke favoriet. Arie ging na enkele jaren over naar de profrenners en toen besloot het Comité dat we een Profronde moesten organiseren. Die profronde was toch een hele operatie want de kosten moesten gedekt worden, dus de comitéleden stonden elk voor een bedrag borg. Er werd entree geheven en er was veel belangstelling. Ik onderhandelde samen met Van Seventer met Ton Visser om de Televizierploeg onder leiding van Kees Pellenaars naar Zuidland te krijgen. Dat was best pittig want Visser was een harde zaakwaarnemer. Direct contact met “De Pel” leidde er toe dat het allemaal lukte.

 

De wedstrijd zelf was prachtig maar in de 6e ronde stond Cees Haast, de grote publiekstrekker, op dorp met een lekke band. Ik zei hem dat hij geen startgeld zou krijgen als hij niet verder ging. Hij stapte op en reed met een ronde achterstand de wedstrijd toch uit. Uiteindelijk was de rekening van die dag sluitend, dus we behoefden geen van allen geld bij te leggen. Dat was het jaar 1962 en toen we het jaar daarop de 2e Profronde gingen organiseren moest er weer garant gestaan worden. Om kort te gaan, er was een tekort en het bestuur paste dat maar bij. Daarna werd er geen profronde meer georganiseerd. Er kon geen entree geheven worden en we konden niet aan voldoende middelen komen om er uit te komen.

 

De amateurronde ging natuurlijk gewoon door en de sponsors bleven ons daarvoor trouw. Heel veel latere profs hebben als nieuweling of als amateur aan onze ronde deelgenomen. Wielerliefhebbers, die nog in het bezit zijn van oude programmaboekjes zullen dit ongetwijfeld kunnen beamen.

In de lange lijst van wielerrondes van Zuidland mag ook niet ontbreken dat er dames-wedstrijden werden gehouden en één van de meest bekende winnares is wel Keetie van Oosten-Hage

Ik kan verder niet zo veel feiten en namen uit mijn hoofd meer naar boven krijgen, maar ik heb getracht het ontstaan en het begin van de Ronde aan te geven.

 

Daan Monster

Onderstaande wedstrijdverslagen geven een impressie van de verreden profrondes van Zuidland (bron: www.fotokoos.info)

bottom of page